Expeditie lapland: huskies, sauna's en het noorderlicht

EXPEDITIE LAPLAND: HUSKIES, SAUNA'S EN HET NOORDERLICHT

De magie van het Finse Lapland is moeilijk te bevatten. Flinke sneeuwval, korte dagen met weinig daglicht en lange koude nachten. Tel daar het ongerepte landschap, noorderlicht, de laaghangende winterzon, vele rendieren en husky’s en ‘cosy sfeer’ bij op en een bezoek aan Lapland maakt dit tot een winters sprookje. Wist je trouwens dat Lapland zelf niet een land is? Het is een aanduiding van het meest noordelijke gedeelte van Finland, Noorwegen, Zweden en een klein deel van Rusland.

 

Onze reis naar Lapland maakte wij met een groep studenten vanuit Jönköping (Zweden) in december, hartje winter. Via een lange busreis bezochten we de mooiste hoogtepunten van het Finse Lapland. Reis je vanuit Nederland naar Lapland? Dan is een vliegreis via Helsinki het meest efficiënt. Vanaf deze Finse hoofddstad kan je een binnenlandse vlucht nemen naar Rovaniemi of de Santa Claus Express (dubbeldekkernachttrein) naar Rovaniemi.

REISPASPOORT

Taal: Fins
Reisduur: een midweek

Reisperiode: december

Vervoer: bus

Munteenheid: Euro
Mooiste momenteen huskytocht door de bossen

van het Finse Lapland met als afsluiting het noorderlicht bekijken

Expeditie lapland: huskies, sauna's en het noorderlicht

NAVIGEER NAAR

VAN CROSS COUNTRY SKI TOT AAN HUSKYSAFARI

Bij aankomst in Korvala werden we warm welkom geheten door de Finse gastvrouwen van het verblijf Korvalan Kestikievari (Log Cabins). Tijdens onze reis verbleven we mijlenver van de bewoonde wereld in een idyllisch rode wildernishut wat van de belangrijkste gemakken was voorzien. Vanuit de campsite werden diverse activiteiten georganiseerd: van ijsvissen, hikes, langlauf / cross country ski tochten tot aan rendier- en sneeuwscooter tochten door het winterse landschap. De meeste tochten gaan dwars door de bossen en over besneeuwde uitgestrekte vlaktes. Als het goed gevroren heeft kan je zelfs dwars over het meer langlaufen of rijden met de sneeuwscooter.

 

Bij ons verblijf zat een huskyfarm met zo’n 70 Sybirische husky's. ’s Ochtends vroeg als het licht werd hoorde je het enthousiasme van de husky's die niet konden wachten om lekker buiten te rennen in de natuur. Husky's zijn energieke dieren en staan er om bekend dat ze veel beweging nodig hebben. Onze twijfels of het trekken van een slee eigenlijk niet zielig voor de honden is, waren direct weg. De honden waren super energiek en stonden letterlijk te trappelen om te gaan! Tijdens zo’n husky tocht bestuur je je eigen slee met vier tot zes getrainde husky's die de slee voort trekken. Na een korte uitleg door de gastvrouw van het verblijf ging de kilometerslange husky tocht van start door de besneeuwde bossen van Lapland.

 
Husky tour in Fins Lapland
Ga op husky tour in Lapland!
Santa Claus Village in Lapland
Santa Clause Village in Lapland: wat te doen?
Tijdens een huskytocht door de bossen van het Finse Lapland bestuur je je eigen slee met vier tot zes getrainde husky's.
 

 KNAPPEREND KAMPVUUR & FINSE SAUNA

Omdat het al vroeg donker is moet je alvast goed nadenken over activiteiten die je in het donker kan doen. Wij hadden veel spelletjes meegenomen die we in onze hut konden spelen met elkaar. Ook zaten we veel bij het kampvuur waar we onszelf opwarmden en bijna iedere dag marshmallows roosterden. Het bezoeken van een sauna is een onlosmakelijk deel van de Finse cultuur en levensstijl. Bij ons verblijf zat dan ook een Finse sauna met in het grote meer daarnaast een trappetje naar het ijswak waar je even in kon afkoelen. Dit was echt genieten en voelde als het ultieme relax moment.

Kaamos: licht in het donkere nacht in Finland
 

OP ZOEK NAAR HET NOORDERLICHT

Tijdens je winterse reis naar het hoge Noorden laat de zon zich maar zelden zien. Rond een uur of 10 kwam de zon bij ons op en om 13 uur was hij al weer weg. Doordat de zon voor een deel van de dag niet boven de horizon uitkomt, zorgt dat voor een bijzonder blauw-paarsachtig effect (zie foto hierboven). Dit noemen de Finnen ook wel ‘kaamos’, oftewel ‘het licht in de donkere nacht’. Deze korte dagen zijn beste een beetje wennen in het begin. 

 

Het voordeel van de lange winterse nachten is dat je kans hebt om het noorderlicht (aurora borealis) te zien. Dit verschijnsel ontstaat door explosies en activiteit op de zon en is de mooiste lichtshow ter wereld door moeder natuur. Door de wind komen kleine deeltjes in de dampkring terecht waar ze oplichten en een groen- en paarskleurig effect geven. Wij hadden het geluk en konden één nacht het noorderlicht zien wat onze reis natuurlijk helemaal compleet maakte. In principe kan je van eind december tot eind april het noorderlicht zien (en zelfs daarvoor of daarna, maar dan is de kans wel kleiner). Januari, februari en maart zijn de beste maanden om het noorderlicht te spotten in Lapland. Qua geografische ligging is Finland perfect om het Noorderlicht te zien (alhoewel IJsland, Canada en het noorden van Zweden en Noorwegen ook prima bestemmingen zijn).

 

Verblijf wat langer in Lapland zodat dit fenomeen een paar dagen de kans heeft om zich te vertonen. De accommodatie waar wij verbleven gaf zelfs een seintje dat het Noorderlicht zichtbaar was. Schroom zeker niet om door te geven aan je verblijf dat ze je mogen wekken als het noorderlicht zichtbaar is. Het zou jammer zijn als je ligt te genieten van je nachtrust terwijl dit bijzondere verschijnsel te zien is. Om dit alles het beste waar te nemen kun je het beste weglopen van het verblijf naar een plek in de natuur waar het compleet donker is.

Tips voor een bezoek in Santa Claus Village

SANTA CLAUS VILLAGE  LIGT PRECIES OP DE POOLCIRKEL, WAT EEN BEZOEK AAN DIT DORP EXTRA BIJZONDER MAAKT

 • Facebook The New Journey
 • Instagram The New Journey
 • Pinterest The New Journey
Wat te doen in Rovaniemi?

EEN BEZOEK AAN SANTA CLAUS VILLAGE

Vlakbij Korvala ligt Santa Claus Village, de officiële woonplaats van de Kerstman. Dit dorp ligt precies op de poolcirkel, wat een bezoekje aan dit dorp extra bijzonder maakt. In dit dorp kun je uiteraard de Kerstman zelf bezoeken, even een praatje maken of op de foto gaan. Het park is sfeervol verlicht met vele lichtjes en mooi versierde kerstbomen. Je vindt hier ook een postkantoor waar alle post binnenkomt voor de Kerstman, maar waar je ook zelf een kaart kan versturen, voorzien van een speciaal poststempel. Daarnaast vind je hier ook veel winkels waar je kerstspullen en Finse souvenirs kan kopen.

 
Op wintervakantie naar Lapland

PROEF DE LAPSE CULTUUR IN ROVANIEMI 

Na een bezoek aan Santa Claus Village reisden we door naar de Finse stad Rovaniemi. Deze stad is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Lapse cultuur, natuur en de culinaire gewoontes (van stoofpotjes, lokale kaas tot aan rendier). De stad zelf vonden wij niet heel bijzonder, maar wel de ligging in de uitgestrekte natuur. Je vindt hier veel bossen en grote meren. Daarnaast zijn er volop winterse activiteiten te beleven. Wil je bijvoorbeeld dineren onder het vriespunt? Breng dan een bezoekje aan het Arctic snowhotel waar je zit op stoelen van ijs en eet van ijzige tafels. Je kan hier zelfs overnachten in een glazen iglo boven de poolcirkel. Echt een sprookje in de sneeuw!

 
Proef de Lapse cultuur in Rovaniemi
Winterse reis naar lapland: wat mag niet ontbreken in je koffer?
Kledingtips voor een reis naar Lapland
Wat te doen in Fins Lapland?
Rovaniemi is de perfecte uitvalsbasis om kennis te maken met de Lapse cultuur, natuur en de culinaire gewoontes.
 

WAT MAG NIET ONTBREKEN IN JE KOFFER NAAR LAPLAND?

Breng je een bezoek in de winter aan Lapland? Leg je warme winterjas en snowboots dan maar vast klaar. Met temperaturen rond de -20 tot -30 graden Celcius, kun je niet om een goede reisvoorbereiding heen. Afhankelijk van je verblijf, kan je soms een thermo-pak en speciale laarzen krijgen (bij ons verblijf in Korvala hadden ze deze op voorraad). Anders is het zeker aan te raden om een waterdichte en waterafstotende jas en skibroek mee te nemen met daaronder thermokleding en een fleece-vest of trui. Werk vooral met 3 tot 4 lagen kleding, dat werkt vaak het beste tegen de kou. Als je hele actieve activiteiten gaat ondernemen, is het fijn als je gemakkelijk een laagje kleding uit kunt trekken als je het warm hebt. Zorg daarnaast ook voor dikke ski-sokken en goede snowboots met voldoende grip. Uiteraard mogen je warme muts, (dubbel paar) handschoenen, buff sjaal en skibril niet ontbreken in je tas voor deze koude bestemming! Tip: neem een goede thermofles en handwarmer pads mee die je in je handschoenen kan stoppen. Echt geen overbodige luxe als je buiten aan het genieten bent van het noorderlicht.

 

DUURZAME TIPS

 • Reduceer het energieverbruik in je eigen huis als je op vakantie gaat naar Lapland. Draai je thermostaat wat naar beneden (niet te laag, want hij moet ook niet bevriezen). Haal ook de stekkers uit het stopcontact van bijvoorbeeld je televisie, computer, koffiezetapparaat of andere apparaten met veel elektronica. Als stekkers in het stopcontact zitten vindt er altijd sluipverbruik plaats, ook al staan ze uit of op stand-by.
   

 • Lapland is tegenwoordig goed bereikbaar met de trein of een touringcar. Dat is een stuk beter voor het milieu en zorgt ook voor veel gemak onderweg. Wist je dat de Finse dubbeldekkernachtrein rijdt van Helsinki naar Lapland? De trein staat ook wel bekend als de Santa Claus Express en stopt onder andere in Rovaniemi en rijdt door naar de eindbestemming Kemijärvi. Wij reisden naar Lapland met een touringbus vanuit het Zweedse Jönköping (deels in de nacht), wat prima te doen was. Lapland is dus ook zeker een aanrader om te combineren met een winterse bus- of roadtrip in Scandinavië.
   

 • Wil je liever vliegen? Zorg dat je een vlucht boekt met zo min mogelijk tussenstops. Voor zover bekend zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Rovaniemi. Je kan vliegen via Helsinki naar Rovaniemi of vanaf Helsinki de nachttrein (Santa Claus Express) nemen naar Rovaniemi.
   

 • Compenseer daarnaast de schadelijke uitstoot van je vlucht met een CO2-compensatieservice zoals bijvoorbeeld GreenSeat. Je kan ook je vliegkilometers omzetten in een donatie aan Flying Future. Hiermee investeer je in een schonere luchtvaart. Zo kunnen onderzoekers technologische ontwikkelingen rondom duurzaam vliegen versnellen.
   

 • Als je de hele dag buiten in de kou activiteiten onderneemt, is het fijn om een warme kop thee of koffie te drinken. Wist je dat Dopper een speciale dubbelwandige designfles heeft die water gloeiend heet houdt tot 9 uur? Ideaal dus voor onderweg. 

 • Langlaufen / cross country ski behoort sinds mensenheugenis tot de populairste wintersporten van Finland. Ga dus tijdens je reis in Lapland zeker een dagje langlaufen of lekker (sneeuwschoen) wandelen op de daarvoor bestemde paden. Dit is heel milieuvriendelijker omdat je de omgeving minder verstoort. En je komt ook nog eens vaak op mooie plekjes.
   

 • Maak je een reis waarin er koude temperaturen zijn? Neem voldoende warme kleding mee om jezelf warm te houden. ‘Warm yourself, not the world’. Zet ook op reis de verwarming van je verblijf of hotelkamer niet voluit, maar probeer daarin bewuste keuzes te maken.  
   

 • Op weinig plekken in de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering zo voelbaar als rond de Noordpoolcirkel. Wanneer je in Lapland de natuur in trekt, blijf dan op de wandelpaden om te voorkomen dat je de natuur beschadigt. Het is daarnaast ook handig om een speciaal tasje mee te nemen voor al je afval. Onderweg zijn wij namelijk bijna geen afvalbakken tegen gekomen. Zo behoud je de natuur en bescherm je ook de dieren die erin verstikt kunnen raken.
   

 • Vaak tref je bij je verblijf mini producten aan zoals shampoo en conditioner in plastic verpakkingen. Gebruik wat je écht nodig hebt en open het product alleen als je het echt wil gebruiken. Beter is om je eigen shampoo en conditioner mee te nemen in een hervulbare mini-flacon. De reisflesjes koop je gewoon bij de drogist. Nog beter is het om een natuurlijke shampoo te gebruiken zonder plastic verpakking. Wij gebruiken sinds kort de shampoo en conditioner blokken van ‘HappySoaps’. Je koopt hier een klein blikje bij en er wordt geen gebruik meer gemaakt van plastic verpakkingen.

LEES MEER OVER