Winterse roadtrip naar de havenstad Hamburg

WINTERSE ROADTRIP NAAR DE HAVENSTAD HAMBURG

Als je op zoek bent naar een leuke stedentrip dichtbij huis, dan zit je in Hamburg goed. De stad is veelzijdig, modern, heeft veel activiteiten en hotspots. Je vindt er cultuur en een oude binnenstad, maar ook moderne pleinen en fijne restaurants. Benieuwd naar wat deze stad te bieden heeft? Lees dan snel verder.

 

Hamburg is de belangrijkste havenstad van Duitsland en is na Berlijn de grootste stad van het land. Vanuit Utrecht reis je in 4,5 uur naar Hamburg met de auto. Reis je liever met de trein, dan kun je in 5 uur in Hamburg zijn en kost dit je ongeveer €80,- euro voor een retour ticket. Wij bezochten Hamburg tijdens een winterse roadtrip naar zowel Hamburg als Kopenhagen. Benieuwd naar onze tips over Kopenhagen? Klik hier en lees de blog.  

REISPASPOORT

Taal: Duits
Reisduur: drie dagen

Reisperiode: december

Vervoer: auto

Munteenheid: Euro
Mooiste moment: in alle vroegte op de fiets door de haven en stad

NAVIGEER NAAR

DÉ HOTSPOTS VAN HAMBURG

In Hamburg is er ontzettend veel te doen én te zien. Veel hotspots zijn vrij te bezoeken en kosten geen geld. We hebben hieronder een aantal leuke plekken voor je op een rijtje gezet die je moet zien bij een bezoek aan de stad.

 

☆ Reeperbahn

De Reeperbahn is een lange straat in de foute rosse buurt van de wijk St. Pauli. Je kunt de straat niet missen als je aankomt rijden. Het lijkt een soort Las Vegas, met grote gekleurde borden en letters, foute tenten en stripclubs. Wij bezochten de Reeperbahn op onze eerste avond in Hamburg en waren wel even verbaasd over het ruige karakter van dit stukje stad. Het is echt leuk om doorheen te lopen, maar verdwaal niet te veel in de kleine steegjes en blijf een beetje op de hoofdweg. In de zijstraten van de Reeperbahn vind je gezellige bars en cafés. Zin in goede biertjes? Loop naar Murphy’s Irish Pub en geniet van live muziek in deze gezellige bar.

 

☆ Bezoek het park Planten und Blomen 

Hamburg heeft een mooi stadspark genaamd Planten und Bomen. In de lente en zomer ideaal om te picknicken of een biertje te drinken. Wij bezochten de stad in december, net voor kerst. Ook dan is het leuk om door het park te wandelen en even uit de drukte van de stad te zijn. In de wintermaanden ligt er een schaatsbaan in het park. Je huurt er ter plekke schaatsen en kunt er ook wat drinken of eten. Wil je lunchen in het park? Er is een leuk tentje waar je gezellig kunt zitten en uitzicht hebt op het park. 

 

☆ De Sint Michielskerk

In Hamburg vind je verschillende oude kerken. Een mooie kerk om te bezoeken is de Sint Michielskerk. Deze kerk is zowel van buiten als van binnen prachtig. Je kunt tegen betaling naar boven lopen in de toren. Wil je dat niet, dan kun je zonder toegangsbewijs naar binnen om de kerk zelf te bekijken. Rond de kerstperiode is de kerk prachtig versierd en kun je even opwarmen als je een tour door de stad maakt.

 

☆ Antik und Flohmarkt Flohschanze 

Ben je op zaterdag in Hamburg? Sta dan vroeg op en fiets naar de tweedehandsmarkt in de wijk St. Pauli. Je navigeert naar Neuer kamp 30 en ziet de markt al als je aan komt fietsen. Ze hebben mooie vintage spullen, van kleding tot aan meubels, fietsen en servies. Erg leuk om rond te lopen en te kijken of je mooie items kunt scoren.

 

☆ Rondstruinen in leuke wijken 

Hamburg heeft veel verschillende wijken. Het is ontzettend leuk om rond te struinen, op zoek te gaan naar mooie plekken en leuke, nieuwe hotspots te ontdekken. Lees je verder in deze blog dan lees je meer over onze favoriete wijken. Zo bezochten wij de wijken St. Pauli, Komponisten Viertel, Karolinenviertel en de Altstadt & Neustadt.

 

Naast bovenstaande hotspots bezochten wij nog een aantal plekken tijdens onze fietstocht door de stad. Zo bezochten we de haven van Hamburg, de Alter Elbtunnel, het gezellige straatje Kramerambtstuben en de bekende Poggenmühlenbrücke. Lees hieronder door om meer te weten te komen over deze plekken en de route die wij aflegden.

 
Verken Hamburg met de fiets. De stad is voornamelijk vlak, maar richting de haven moet je wat meer klimmen. 
 

FIETSTOUR IN HAMBURG

In Hamburg zie je veel fietsers. De stad is voornamelijk vlak, richting de haven moet je een aantal stukken wat meer klimmen en dalen. Perfect voor een fietstour dus! Benieuwd wat wij in één dag hebben gezien? Sta in ieder geval vroeg op en huur een fiets bij je hotel of in de stad. We zijn gestart met de haven en zijn daarna terug gefietst naar het centrum. Eigenlijk zit alles dichtbij elkaar en ben je tussen de verschillende plekken tussen de 10 en 20 minuten aan het fietsen. Een healthy en makkelijke manier om de stad te verkennen.

 

☆ Dockland gebouw in de haven 

Omdat de haven een stukje fietsen is vanaf het centrum van de stad (20 minuten) hebben wij deze rit vroeg in de ochtend gemaakt. Het is dan nog niet druk in de stad en als je geluk hebt, heb je het Dockland gebouw voor jezelf. Het Dockland gebouw lijkt op een schip en als je alle treden naar boven loopt heb je een fantastisch uitzicht over de haven (zie foto linksboven).

 

☆ Alter Elbtunnel 

Vanaf het Dockland gebouw fiets je door naar de Alter Elbtunnel. Het is even zoeken als je aankomt, maar de Alter Elbtunnel vind je binnen in het oude, statige gebouw met pilaren. Je neemt hier de lift naar beneden en komt dan pas uit bij de tunnel. De grote, oude fiets/auto liften zijn nog in gebruik, dus schrik niet als die ineens naar beneden komen. Fietsers gebruiken de tunnel nog steeds om van de ene naar de andere kant van de stad te komen. Beneden vind je op grote borden een stukje geschiedenis als je hier meer over wilt weten.

 

☆ Ontbijten bij Café May 

Op dit moment heb je echt wel trek gekregen van het fietsen en bezoek van beide hotspots. Wij hebben ontbeten in het über Duitse, gezellige en karakteristieke Café May. Je kunt voor een klein bedrag gebruik maken van het volledige ontbijtbuffet. Wil je liever een apart broodje kopen? Ook dat kan natuurlijk. Ze hebben heerlijk koffie, verse sapjes en je zit gezellig in het oude pand.

 

☆ Graffiti spotten in St. Pauli

St. Pauli is de ruige en creatieve wijk van Hamburg. Omdat je hier in de ochtend ontbeten hebt, kun je makkelijk de wijk verder verkennen. De wijk staat bekend om zijn hippe winkels en concept stores. Er is in iedere straat wel streetart te vinden. Ga vooral zelf op pad en kijk waar je uit komt!

 

☆ Het ambachtssteegje Kramerambtstuben 

Er is een heel klein, verborgen steegje in Hamburg waar je een viertal kleine ambachtswinkeltjes hebt. Leuk om van je fiets af te stappen en een kijkje te nemen. Verwacht er niet te veel van. Het is echt maar één oud straatje waar je maximaal een half uurtje rond kunt kijken. Maar pak deze even mee als je toch bezig bent met je fietstour! 

 

☆ Hafencity en Speicherstadt

Vanaf de Kramerambtstuben fiets je door naar Hafencity en Speicherstadt. Deze wijken zijn de mooiste van Hamburg en karakteristiek qua gebouwen en grachten. Je wilt hier een aantal keer van je fiets af stappen om wat mooie foto’s te maken. In dit gebied vind je de beroemde Poggenmühlenbrücke (zie de eerste foto van deze blog). De brug zelf is niet heel bijzonder, maar het uitzicht wel.

 

Bovenstaande route kun je makkelijk afleggen in één dag. Wil je wat rustiger aan doen, dan kan dat natuurlijk ook. Als je een hotel kiest wat centraal ligt in de stad, ben je zo bij alle hotspots. Even terug fietsen is daarom geen probleem.

 

HIPPE WIJKEN IN HAMBURG

Hamburg heeft veel verschillende wijken, en wij hebben onze favorieten voor je op een rijtje gezet.

 1. St. Pauli

Deze wijk is al meerdere keren terug gekomen in de blog. De ruige, creatieve wijk is upcoming in Hamburg. Je vindt hier verschillende hippe restaurants, concept stores en de bekende street art. Wel eens in Berlijn geweest? Dit gedeelte van de stad lijkt op de wijken in Oost-Berlijn. Je moet hier echt naar toe als je in Hamburg bent!

2. Komponisten Quartier

Deze mooie, authentieke wijk heeft prachtige, statische huizen. In de wijk vind je een museum wat volledig in het teken staat van beroemde componisten. Zo vind je er exposities over Bach en Mahler. Je betaalt €9,- entree en kunt op alle dagen van de wijk in het museum terecht, behalve de maandag.

3. Karolinenviertel

In deze wijk vind je veel hippe winkels, street art, muziek en verschillende pop-up initiatieven. Houd je van shoppen dan kun je je portemonnee beter in je hotel laten. Deze wijk is echt de wijk van de jonge generatie.

 

4. Altstadt & Neustadt

De Altstadt en de Neustadt zijn de twee wijken in het centrum van de stad. Je vindt hier de hoofdwinkelstraten, veel hotels, restaurants en het imposante stadhuis (Rathaus). In de zomer zitten de terrassen vol met mensen, in de winter zijn de straten gezellig versierd.

 BEZOEK DE WIJK KOMPONISTEN- VIERTEL VOOR PRACHTIGE OUDE HERENHUIZEN EN MUSEA

 • Facebook The New Journey
 • Instagram The New Journey
 • Pinterest The New Journey

LEUKE CAFÉS & RESTAURANTS IN HAMBURG 

Natuurlijk kun je in Hamburg heerlijk eten en drinken. Benieuwd naar onze favoriete plekken?

 

Voor ontbijt ga je naar Café May in de wijk St. Pauli. Je hebt hier heerlijke broodjes, een ontbijtbar met veel keuze en lekkere koffie. Ben je op zoek naar een moderner ontbijt tentje? Ga dan naar Nordic Coast Coffee Roastery en bestel een Acai bowl of broodje avocado. De koffie bonen worden in de winkel geroosterd, heerlijk vers en leuk om te zien hoe ze dit precies doen.

 

Voor lunch kun je naar Schmidt & Schmidtchen, dichtbij de Poggenmühlenbrücke. Je kunt hier ontbijten, lunchen of koffie met taart bestellen. Lunch halen in de stad? Wij kochten een heerlijke Poke bowl bij Poke Bar aan de Gänsemarkt.

 

Voor diner moet je echt naar Trattoria da Enzo Due. Deze italiaan is één van de beste van de stad en heeft twee vestigingen. Eet vooral bij de traditionele trattoria. Het restaurant is klein, authentiek en gezellig. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Reserveer dan van te voren of kom vroeg zodat je als eerste een tafeltje kunt krijgen.

 

In Hamburg zijn verschillende barretjes waar je een borrel kunt drinken. Rondom de ReeperBahn en in de wijk St. Pauli vind je de leukste. Wij zijn bij Murphy’s Irish Pub beland, waar het gezellig was en je een ruime keuze uit verschillende biertjes of Gin Tonics hebt. Heb jij andere leuke tips in Hamburg? Deel ze met ons via Instagram of Facebook.

 

ONTBIJT IN DE STAD EN ONTDEK STEEDS NIEUWE PLEKJES 

 • Facebook The New Journey
 • Instagram The New Journey
 • Pinterest The New Journey
 

KERSTMARKTEN IN HAMBURG: 4 TIPS

Hamburg is in de periode voor kerst ontzettend leuk! Je hebt meerdere kerstmarkten in de stad met ieder hun eigen karakter. Benieuwd welke kerstmarkten je allemaal moet zien als je in Hamburg bent?

 

☆ Kerstmarkt Rathaus plein

De mooiste kerstmarkt van Hamburg vind je op het plein voor het gemeentehuis (Rathaus). De kerstmarkt is authentiek, prachtig versierd en heeft zowel kraampjes waar je kunt eten als mooie items kunt scoren. Over een groot deel van de kraampjes loopt zelfs een treintje, waardoor je het gevoel hebt zo in een kerstfilm beland te zijn. Hier moet je echt naar toe als je in de maanden voor kerst naar Hamburg gaat!

 

☆ Kerstmarkt Reeperbahn

Het kan alleen in Duitsland, een kerstmarkt die zowel gezellig als een tikkeltje ordinair is. Op de kerstmarkt bij de Reeperbahn vind je gekleurde lichtjes, DJ’s en vooral veel gezelligheid, Glühwein en schnaps. Je vindt er ook kraampjes waar allerlei items verkocht worden die je ook in de zijstraten van de Reeperbahn kunt vinden. Vooral leuk om even langs te gaan en een borrel te drinken. Je kunt hier niet de hele avond mee vullen wat ons betreft.  

 

☆ Kerstmarkt Gänsemarkt

Midden in het centrum van Hamburg kan een kerstmarkt natuurlijk niet ontbreken. Tussen de winkelstraten in vind je de (relatief kleine) kerstmarkt op de Gänsemarkt. Gezellige kraampjes met zowel leuke items als eten en drinken. Gezellig om even langs te lopen! Ook hier zien de kraampjes er weer anders uit dan op de andere kerstmarkten in de stad. Je ziet dus zeker niet iedere keer hetzelfde.

 

☆ Kerstmarkt Weiber Sauber

Vanaf het Rathausplein loop je zo de volgende kerstmarkt in. Deze kerstmarkt herken je aan de witte tenten, met sfeerverlichting en gezellige vuurkorven. Op deze kerstmarkt vind je alleen eten en drinken, is er mogelijkheid om te borrelen en kun je verschillende Duitse delicatessen kopen. Weer een heel andere kerstmarkt dan de andere drie in de stad.

De kerstmarkt op het Rathaus plein is authentiek, prachtig versierd en heeft mooie kraampjes. 
 

LEUK OVERNACHTEN IN HAMBURG

Wanneer je een lang weekend naar Hamburg gaat, wil je natuurlijk op een centrale plek in de stad overnachten. Hamburg is perfect te verkennen te voet en met de fiets, als je ook de haven en buitenwijken mee pakt. Wij hebben fantastisch geslapen bij ‘Scandic Hamburg Emporio’. Dit hotel ligt midden in de stad, heeft prachtige kamers, gratis fietsverhuur, en voor de liefhebbers een sportruimte en sauna. Dit designhotel is milieuvriendelijk en heeft alles wat je nodig hebt.

 

Waarom zijn zij milieuvriendelijk? De kamers en het hotel zijn met natuurlijke materialen ingericht. Je ontvangt alleen schone handdoeken wanneer je daar om vraagt, je kunt je handdoek meerdere keren gebruiken. In je hotelkamer kun je afval scheiden, het water is drinkbaar dus je kunt je dopper vullen voordat je de stad in gaat. In je hotelkamer hangen verschillende kleine bordjes tekst waarmee ze je herinneren aan het gebruik van water en energie. Ook alle producten in de badkamer zijn milieuvriendelijk en vind je in dispensers aan de muur.

 

Kom je met de auto naar Hamburg? Parkeer dan je auto in de parkeergarages in de stad en niet in de parkeergarage van het hotel. Zo bespaar je enkele tientallen euro’s. Voor 30 tot 40 euro kun je een lang weekend je auto parkeren. De parkeergarages in de stad zijn op loopafstand van dit hotel. Wij parkeerden onze auto bij 'Parkhaus Stadthöfe' (Bleichenhof), op 8 minuten lopen vanaf het hotel.

SLAAP IN MILIEUVRIENDELIJK HOTEL 'SCANDIC HAMBURG EMPORIO' MIDDEN IN DE STAD

 • Facebook The New Journey
 • Instagram The New Journey
 • Pinterest The New Journey
 

DUURZAME TIPS

 • Hamburg is compact en je hebt geen openbaar vervoer nodig om alle hotspots te bekijken. Huur een fiets (of zoek een hotel waar je gratis fietsen kunt huren, zoals Scandic Hamburg Emporio) en ga op pad. Neem goede schoenen mee want je zult ook veel lopen tijdens deze stedentrip. 
   

 • Wist je dat je ook je CO2 uitstoot kunt compenseren wanneer je met de auto of trein naar je bestemming reist? Via GreenSeat bereken je snel wat je uitstoot is geweest. Maak je compensatiemogelijkheden onderdeel van je voorbereiding of doe het achteraf. Zo reis je bewuster en lever je een bijdrage aan duurzame projecten wereldwijd.
   

 • In veel accommodaties wordt goed voor toeristen gezorgd. Vaak liggen er kleine zeepjes of flesjes shampoo klaar, meestal in plastic verpakkingen. Er zijn tegenwoordig steeds meer hotels die daarop inspelen en zorgen dat ze milieuvriendelijke producten aanbieden. In plaats van kleine zeepjes en verpakkingen plaatsen ze grotere flessen shampoo of shower gel waar je gebruik van kunt maken. Wil je hier zelf alert op zijn? Neem dan je eigen producten mee tijdens je reis. Je wilt niet dat dit veel ruimte inneemt of gewicht, dus maak bijvoorbeeld gebruik van shampoo bars. Je koopt deze shampoo of conditioner bars bij verschillende winkels, waaronder de ‘Lush’.  

 • In Hamburg kun je het water goed drinken, dus vergeet onze tip niet om je drinkfles mee te nemen tijdens je trip. Ook handig voor je reis onderweg naar deze stad.  
   

 • Wil je duurzaam shoppen in Hamburg? Kijk dan naar vintage winkels maar vergeet ook zeker niet de kleine, lokale conceptstores en ondernemers. Zij weten vaak precies waar hun producten vandaan komen en doen niet mee aan de fast fashion van de meeste grote ketens. Ga je naar Hamburg en wil je leuke tips met ons delen? Stuur ons dan een bericht via Facebook of Instagram.
   

 • The New Journey is steeds bezig om mooie en leuke plekken in en rondom Nederland te vinden voor een weekend weg of stedentrip. Ben jij ook al om? Wist je dat je reis naar een lang weekend Hamburg maar één vierde aan CO2 uitstoot kost in vergelijking met een lang weekend Praag met het vliegtuig? Wij zouden het super vinden als jij ook bewuste keuzes maakt en vaker kiest voor een bestemming dichterbij huis. Want die bestemmingen zijn net zo prachtig als de rest van de wereld!
   

 • Eet jij wel eens vegetarisch? Kies bewust om één of meerdere dagen van je reis vegetarisch te eten en te ontdekken welke gerechten je op je bord krijgt. Leuk om inspiratie op te doen voor thuis!

LEES MEER OVER

The New Journey is een Nederlandse reisblog van Marloes en Madeleen. Ze reizen de hele wereld over op zoek naar unieke momenten van reisgeluk in combinatie met duurzaamheid.

Meer weten? » Klik hier.

 • Facebook The New Journey
 • Instagram The New Journey
 • Pinterest The New Journey

STAY IN TOUCH